29 Mayıs 2016 Pazar

Kırmızı Gelgit (Red Tide) Nedir?

Geçenlerde Marmara Denizinde sakin havada meydana gelmiş, gün doğunca demirdeki gemilerin bordasında birikerek kirliliğe (yağ, pas, pis ballast basımı...) sebebiyet vermiş gibi korkutan olayın gerçek sebebi kırmızı gelgit (red-tide) olarak bilinen biyolojik olaymış.
Kırmızı gelgit (red-tide): denizlerde bir ya da birden fazla fitoplankton türünün aniden artışı sonucunda yoğunluklarının artmasıyla suyun renginin kırmızı yada kahverengi bir hal almasına sebep olan biyolojik bir olaydır.  Fitoplankton türlerinin mevsimsel değişimlerini incelerken bazı türlerin belli zamnalarda çok seri bir şekilde üreyerek bulundukları ortamda yoğun bir durum kazandıkları görülmüştür.
Bahar aylarinda, denizde yuksek miktarda oksijen ve besin maddesi (fosfor ve azot) bulunduğundan, bu alg turu bir anda türer. Bu fosfor ve azotun temel kaynağı da kanalizasyon ve tarim atik sularidir.
Kırmızı gelgit olayı çoğuklukla mevsimsel ve yöreseldir. Genellikle derinliği az olan sahil kesimi sularında veya nehir ağızlarında görülmektedir.
Kırmızı gelgit olayını görebilmek için bazı özel koşulların gerçekleşmesi gerekmektedir. Bu hadiseye neden olan mikroskobik canlıların gelişmeleri için gerekli olan sudaki besleyici element fazlalığı durumunda ortaya çıkmakta ve yoğunluk göstermektedirler. Kırmızı gelgit olayına neden olan organizmaların başında gonyaulax spp., peridinium spp. ve gymnodium spp.  gelmektedir.
Kırmızı gelgit oluşabilmesi için denizin durgun olması da önemli bir kriterdir. 
Kırmızı gelgit dünyada ilk kez Florida sahillerinin batı kesimi kıyısındaki Venice Bölgesi civarında görülmüştür.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder