23 Mayıs 2016 Pazartesi

Gemi Kaptanları Zengin midir?

Daha ilk sözleşmesinde ev alanı, 30 yıl kaptanlık yapıp hiçbir malı mülkü olmayanı, ömür boyu gemiden inmeden çalışıp milyon euro parası olanı da var bu denizcilik camiasında.
Denizciler ortalama olarak yılda 6-8 ay çalışır. İzinlerde başka gelirleri olmadığından cepten yerler. Örneğin 14 bin tl maaşı olan bir kaptan 6 ay çalışıp, kalan diğer 6 ayda izin yapsa maaşı 7 bin tl'ye düşer. Yapacağı gereksiz harcamaları da katarsak, kazandığı bu parayı öğretmen olarak çalışan çiftler çok rahat kazanmaktadır. 
Bu vasat örneğin yanında karı-koca tanker gemilerinde kaptan/baş mühendis olarak çalışan ve yıllık geliri 350-400 bin tl olan denizci çiftler de var. Tabi bunları toplasanız bir elin parmaklarını geçmez.
Neye sahip olduklarına göre denizciler zengin sayılmaz. Zira, 2. kaptan/mühendis olana kadar ailelerinden maddi destek yoksa kazandıkları para ev almaya yetmez. Bu süreçte kazanılan para yurtdışı tatiline, aile-akraba-eş-dostlara maddi destek veya en fazla bir araba ya da motosiklete gider. Kaptan/2. kaptan olduklarında ise birçoğu ya evlenmiştir ya da nişanlanmıştır. Eş/sevgiliden denizi en kısa zamanda bırakması için telkinler almaya başlamıştır. Bu süreçte kendisine ev, araba ve bir miktar nakit biriktirir ve karada bulduğu ilk iş fırsatını (devlet/özel sektör) değerlendirir. 
Kimisi de ailesinin/eşinin hayat standardını yükselttiğinden onlardan bu doğrultuda gelen taleplere kulak tıkayamaz ve bu standartları muhafaza etmek adına ölene kadar denizde çalışır. Denize sıfır pahalı daire kiralamak, çocuğunu şehirdeki en pahalı özel okula göndermek, hesapsız kitapsız para harcamak, lüks merakı vb. Kimi denizci de bu gidişe dur demek ister, sonunda anne, baba ve kardeşleriyle küsen onlarca denizci vardır. İlerleyen yaş ve birçok hastalığa rağmen gemiye çıkan ve son nefesini gemide veren kaptanların sayısı bir hayli fazladır.
Bazısı her defa gemide kazandığı parayı bitirdikten sonra yine gemiye gitmek zorunda kaldığını erkenden fark eder ve ilk fırsatta kendisini borca sokar. Büyük çoğunluğu elinin ayarını tutturamaz ve girdiği fazla miktarda borcu ödemek adına soluksuz çalışmak zorunda kalır. 
Denizcinin maaş avantajını koruması için sürekli gemide çalışması gereklidir. Etrafınızda az çalışan denizci tanıdıklarınız varsa bilin ki, o adamın sıradan bir memurun kazancından daha fazla bir kazancı yoktur. 
Kaptanlar genelde kazandıkları paranın hayrını göremediklerini söyler ve bunu kazandıkları paralarında gözü olan insanlara (akraba, eş-dost, denizcilik şirketinin kara personeli) bağlarlar. 
İyi niyetli ve çalışkan personelin bu meslekte kazandığı paranın her kuruşu helaldir. Yapılan iş herkesin sandığı gibi beyaz üniforma ile 8-17 gemideki para ağacından para toplamak değildir. Aşırı sorumluluk, stres, yorgunluk, aile hasreti, yüksek kaza riski altında çalışmak... her yiğidin harcı değildir.

1 yorum: